Наскоро открита комета може да стане видима с просто око по-късно този месец според ново съобщение на NASA. Кометата - наречена C/2022 E3 (ZTF) - ще бъде видима само за кратко време, преди да продължи по орбитален път, който ще я отведе до външните части на нашата Слънчева система.

Смята се, че кометите са се образували преди около 4.5 милиарда години от масата на останалия материал, който е оформил безбройните планети и спътници, които сега обикалят около нашето Слънце. Както съобщава Space.com, C/2022 E3 (ZTF) беше открита за първи път от астрономи, използващи широкообхватна камера за наблюдение в Zwicky Transient Facility в Калифорния, докато преминаваше в орбитата на Юпитер през март 2022 г.

C/2022 E3 (ZTF) е известна като комета с дълъг период. Тези ледени капсули на времето могат да се похвалят с широки орбити, които ги отвеждат до далечните региони на нашата Слънчева система, които съществуват далеч отвъд пътищата на външните планети.

Според учените C/2022 E3 (ZTF) посещава вътрешната Слънчева система само приблизително веднъж на всеки 50 000 години, което прави възможността през януари да я забележите с невъоръжено око невероятно рядка. Последният път, когато C/2022 E3 (ZTF) се е появила в нощното небе, нашата планета е била заключена в глобална ледникова епоха и нашите древни неандерталски предци са бродели по земята. Когато следващия път се изплъзне от погледа и излезе от вътрешната Слънчева система, тя няма да бъде видяна отново дълго след като ние и потенциално цялата ни цивилизация изчезнем.

C/2022 E3 (ZTF) ще да направи най-близкия си подход до Слънцето на 12 януари, преди да прелети покрай Земята на 1 февруари на разстояние от 42.5 милиона километра.

В началото на 2023 г. кометата ще бъде най-видима в часовете преди зазоряване в северната част на небето под Голямата мечка (за зрители, намиращи се в северното полукълбо). По-късно през февруари кометата ще се появи и пред наблюдатели на звезди в южното полукълбо. През тези времена скитникът трябва да бъде лесно разпознаваем през малки телескопи и бинокли като малко млечно петно ​​в нощното небе.

Възможно е също така кометата да се освети до степен, че да бъде видима с невъоръжено око в тъмни области на небето, които са свободни от светлинно замърсяване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха планета, която би могла да поддържа разумен живот поне за 1 милиард години в бъдещето

 

Тагове: