Учени откриха потенциална „обитаема и голяма планета“, която обикаля около умиращо слънце и може да поддържа живот за много години в бъдещето.

Изненадващото откритие е направено от изследователи от Лондонския университетски колеж, докато те са наблюдавали бяло джудже: горящи останки от звезда, която е изчерпала водородното си гориво. Намираща се на около 117 светлинни години от нас, тази звезда, известна като WD1054-226, има пръстен от планетарни развалини в своята орбитална обитаема зона, където температурите трябва да позволят на планетата да има течна вода на повърхността си.

Ако се докаже, че новооткритата планета е животоподдържащ свят, това ще бъде първият път, когато подобно небесно тяло ще бъде идентифицирано около умиращо слънце.

Учените направиха откритието, докато наблюдаваха светлината от бялото джудже, и докладваха резултатите си в бюлетина на месечните известия на Кралското астрономическо общество. Те откриха силни спадове в светлината, които съответстват на 65 равномерно разпределени облака от отломки, които обикалят около WD1054-226 на всеки 25 часа.

Джей Фарихи, водещият автор на изследването и професор по физика и астрономия на UCL, каза: „Структурите с размерите на нашата Луна, които наблюдавахме, са с неправилна форма и са разпрашени (приличащи на комета), а не твърди, сферични тела“.

Той описа структурите като „мистерия, която не можем да обясним“, но предложи едно възможно и неочаквано обяснение: близката планета.

Идеята за „голяма планета“ в обитаемата зона на звездата е вълнуваща, но той подчертава, че такава планета все още не е доказана. Фарихи заяви, че екипът му все още се нуждае от допълнителни доказателства, които може да се окажат трудни за получаване поради невъзможността за директно наблюдение. За да получат по-ясно обяснение, може да се наложи учените да разчитат на компютърни модели заедно с допълнителни наблюдения на звездата и нейните кръжащи отломки.

Екипът очаква, че ако планетата съществува, тя трябва да е била формирана съвсем наскоро и да бъде обитаема поне 2 милиарда години, включително поне 1 милиард години напред в бъдещето.

Тяхното откритие може също да помогне на учените да развият по-добри познания за нашата Слънчева система, тъй като повече от 95% от всички звезди, включително нашето Слънце, в крайна сметка ще станат бели джуджета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка