Кометата Бернардинели - Бернщайн, идентифицирана през 2021 г., официално е най-голямата комета, наблюдавана някога.

Новият рекорд, който вече е приет за публикуване в списанието Astronomy and Astrophysics Letters, измества кометата на Хейл - Боп от първото място. Хейл - Боп е открита през 1995 г. и става видима с просто око през 1996 г.; тя беше около 74 километра в диаметър. Кометата Бернардинели - Бернщайн, известна още като комета 2014 UN271, сега е изчислена на около 137 километра в диаметър.

Кометата Бернардинели - Бернщайн е кръстена на своите откриватели - космолога от Университета на Пенсилвания Гари Бернщайн и постдокторанта от Университета на Вашингтон Педро Бернардинели, който пръв забеляза кометата в набора от данни на Dark Energy Survey. Изображенията, показващи кометата, датират от 2014 г., поради което тази година е в официалното научно обозначение на кометата. Бернардинели и Берщайн забелязаха, че малката точка се движи, докато изучават изображения от следващите години.

По това време кометата беше твърде далеч, за да могат изследователите да получат добра преценка за нейния размер, въпреки че можеха да кажат, че вероятно е доста голяма. Кометата идва от облака на Оорт: облак от парчета лед и скали, висящи на ръба на Слънчевата система. Орбитата му го отдалечава на една светлинна година от Слънцето - и отнема 5.5 милиона години, за да завърши.

В момента кометата се движи към вътрешността на Слънчевата система. Тя ще се доближи най-много до Земята през 2031 г., но не твърде близо, за да се притесняваме: кометата ще остане точно извън орбитата на Сатурн.

Новото изследване беше ръководено от Еманюел Лелуш, астроном от Обсерваторията на Париж, и използва данни от Големия милиметров масив Атакама в Южна Америка, взети през август 2021 г., когато кометата беше на 19,6 AU. (AU е разстоянието между Земята и Слънцето и се равнява на около 150 милиона километра.) Изследователите са проучили микровълновата радиация, излизаща от обема на кометата. От тези отразени дължини на вълната на светлината екипът може да заключи размера на кометата. Това е най-дългото разстояние, на което този тип измерване е правено досега, пишат изследователите в новата си статия.

Вълнуващо е да се направи измерване, докато кометата е все още толкова далеч, защото Бернардинели - Бернщайн вероятно ще се свие значително, докато се приближи до Земята. Когато кометата се приближи до Слънцето, нейната опашка от прах и газ ще се разшири, а основното ѝ тяло ще се стопи и свие.

Кометата няма да бъде видима с невъоръжено око, тъй като Хейл - Боп беше на най-близкия ѝ подход, но учените очакват да научат много за обектите от облака на Оорт от посетителя. Големи телескопи като този в пустинята Атакама ще позволят на учените да научат повече за химическия състав на кометата, докато преминава, пишат Лелуш и колегите му. Те също трябва скоро да научат повече за температурата, въртенето и формата на кометата.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография