Учени от университета в Куинсленд публикуваха нов доклад относно пътуването във времето. Според тях то не само е възможно теоретично, но дори може да правите каквото си искате, без да причините фундаментални промени в настоящето.

Казано накратко, действията на един пътешественик в миналото могат да причинят ефект, който или премахва самата причина за връщането назад в настоящето, или води до това самият пътешественик да не съществува.

„Да речем, че се върнете назад във времето, за да попречите на пациент 0 да се зарази с коронавирус. Ако обаче го направите, това ще премахне мотивацията ви да се върнете в миналото и да спрете пандемията“, пишат учените.

С други думи, каквото и да правите, събитията ще се пренаредят около вашите действия и фундаменталните неща ще се случат точно така, както ги познаваме днес.  

Като всички изказвания, свързани с пътуването във времето, всичко това попада в сферата на теорията. Все пак, ако приемем, че науката и математиката са уредени, остава ни само инженерният проблем – на ход е Илон Мъск.

Снимка: Nicole Gray

Виж още: Изтегли или обнови phyre от AppGallery и може да спечелиш Huawei P40 Pro