За щастие супервулканите изригват рядко - последният го е направил преди 26 500 години. И все пак, дори когато такова мощно геологично събитие се случи отново (няма признаци за раздвижване на супервулкани като Йелоустоун и ще имаме поне много години вулканично известие), различни доказателства сочат, че няма да последва глобална катастрофа. Човечеството няма да бъде застрашено, въпреки че със сигурност ще искате да избегнете да се намирате в близост до епицентъра.

Неотдавнашно изследване на НАСА стигна до заключението, че свръхизригването, при което изригват над 240 кубични мили (1000 кубични километра) магма и в атмосферата се впръскват блокиращи слънцето газове, би имало временен и умерен охлаждащ ефект върху Земята - не дълбока, студена вулканична зима, която би опустошила световната хранителна верига. А сега ново проучване показва, че след особено мощно изригване на супервулкан преди около 74 000 години (най-голямото за последните 2 милиона години) хората, които са живеели на територията на съвременна Етиопия, са оцелели.

Група учени се отправят към праисторически обект по поречието на река Шинфа в Етиопия - място, изобилстващо от древни върхове на стрели, кости на бозайници, рибни останки и следи от пожари в миналото. Важно е да се отбележи, че около мястото са разпръснати малки парченца вулканично стъкло, които по химически състав съответстват на продукцията от вулкана Тоба, изригнал в днешна Суматра, Индонезия, преди 74 000 години.

Изглежда, че мощното изригване, намиращо се на хиляди километри, е променило околната среда в този регион на Африка, тъй като обектът (наречен Шинфа-Метема 1) показва доказателства за продължителни сухи сезони след вулканичния взрив. Но тъй като водните източници пресъхват, ранните хора се адаптират. Изследователите твърдят, че тези хора не просто са оцелели, а необходимостта им да търсят нова вода за възможности за лов и риболов може да е помогнала за задвижването на едно от човешките движения, или разселвания, извън Африка.

"Тъй като хората са изчерпвали възможностите за храна във и около даден водоем през сухия сезон, те вероятно са били принудени да се преместят на нови водоеми", казва в изявление Джон Капелман, антрополог и земеделец от Тексаския университет в Остин, който е ръководител на изследването. "По този начин сезонните реки са функционирали като "помпи", които са изсмуквали популациите по каналите от една водна дупка до друга, което потенциално е довело до най-скорошното разселване извън Африка."

Преди около 74 000 години тези хора са могли да се приспособят към риболова, когато това е било необходимо, или да използват умело издълбани метални остриета, за да ловуват антилопи и други животни с лъкове и стрели. След изригването природната среда със сигурност е представлявала предизвикателство, но не е била унищожена докрай.

Според отделно изследване на НАСА суперизригването наистина би изхвърлило огромно количество отразяващи слънчевите лъчи капчици серен диоксид в земната атмосфера, но след това тези многобройни капчици биха се събрали заедно. Важното е, че по-големите частици са по-малко ефективни при отразяването на слънчевата светлина в сравнение с по-малките частици - защото имат по-малка повърхност, от която да се отразява слънчевата светлина. Освен това серните частици задържат топлината, която се излъчва от Земята, подобно на парниковите газове, които понастоящем са причина за изменението на климата. Така че, докато част от слънчевата радиация се блокира, радиацията, излъчвана от нашата планета, също се поглъща, което предизвиква временен ефект на затопляне.

Вследствие на това няма да последва продължителна и мразовита вулканична зима. Нарастващите доказателства показват, че е малко вероятно вулканите да унищожат човечеството.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно