Известният с песимизма си изследовател на изкуствения интелект Елиезер Юдковски се завръща с ново предсказание за бъдещето на човечеството.

"Ако ме поставите до стената - казва той пред The Guardian в ново увлекателно интервю - и ме принудите да определям вероятностите за нещата, имам чувството, че сегашният ни оставащ срок изглежда по-скоро като пет години, отколкото като 50 години. Може да са две години, може да са десет."

Ако се чудите какво означава "оставаща времева линия" в този контекст, Том Ламонт от The Guardian го тълкува като "машинно изкован край на всички неща", "апокалипсис като в "Терминатор" или "адски пейзаж като в "Матрицата".

"Трудността е в това, че хората не осъзнават", казва пред вестника Юдковски, основател на Института за изследване на машинния интелект в Калифорния. "Имаме само малък шанс човечеството да оцелее."

Заслужава си да прочетете целия материал на Guardian. Ламонт разговаря с много видни личности в тази област - от Брайън Мърчант до Моли Крабапъл, като основното е скептицизмът към идеята, че само защото се появява нова технология, трябва да я приемем, дори и да не е добра за хората. В наши дни фокусът на голяма част от тази критика е изкуственият интелект. Защо, твърдят критиците, трябва да се отнасяме към технологията като към неизбежна, дори ако тя изглежда готова да премахне и дестабилизира голям брой работни места?

Или в случая на Юдковски, ако технологията вероятно представлява екзистенциална заплаха. Неговите забележки са най-провокативните в статията, което вероятно не е изненадващо предвид историята му. Наблюдателите на изкуствения интелект може би си спомнят например как миналата година той призова за бомбардиране на центровете за данни, за да се спре възходът на изкуствения интелект.

Днес той преосмисля това твърдение, признава ученият пред The Guardian, но само донякъде: той подкрепя идеята за бомбардиране на центрове за данни, но вече не смята, че за целта трябва да се използват ядрени оръжия.

"Сега бих избрал по-внимателна формулировка", казва той пред вестника.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение