Използвайки същата технология, с която през 1996 година бе клонирана овцата Доли, учени от Центъра за експериментална биология RIKEN в Кобе, Япония, създадоха 581 клонинга от един оригинален донор. За целта те са преминали през 25 последователни цикъла на клониране. Екипът, начело с д-р Терухико Уакаяма е използвал техника, наречена соматичен клетъчен ядрен трансфер (SNCT).

 

Клонирането на животни винаги е било една от отправните точки в науката, но едва със създаването на клонинга Доли то става реалистично. За да се клонира животното по метода SNCT от оригинала се взима една соматична клетка, от която се отстранява ядрото, а после се имплантира в яйцеклетка,от която пък предварително е отстранено ядрото. Така соматичната клетка започва да се дели и образува ембрион.

 

Японските учени са клонирали мишка, която е била съхранявана в замразено състояние за 16 години. Първите опити за това започват през 2008 година, но едва сега те дават. Още по-впечатляващо е, че всички създадени клонинги са живи и добре. Според д-р Уакаяма, постижението може да доведе до откриването на начин да се създадат отново изчезнали видове животни, като мамути и други, чрез извличане на клетки от съществуващите проби, намерени от тях.