Ако се притеснявате за скоростта, с която наближава следващият ви "голям" рожден ден, имаме добри новини за вас. Разбира се, навършването на 25, 30 или 40 години може да изглежда страшно, но се оказва, че учените са успели да определят максималната възраст, до която човек може да доживее, и можем почти да гарантираме, че ви остават още няколко години.

Изводите са от проучване, проведено от статистици от университетите "Еразъм" в Тилбург и Ротердам, които са разгледали възрастта, на която са починали 75 000 души в Нидерландия през 30-те години до 2017 г.

Интересно е, че те не са се фокусирали върху средната продължителност на живота, за да стигнат до своите изводи. Вместо това изследователите са искали да разберат колко дълго може да живее един човек, стига да се грижи за себе си и ако животът му не е бил прекъснат от болест или друго обстоятелство. Като взели предвид на каква възраст са били хората в проучването, когато са починали, изследователите установили, че максималната продължителност на живота на човек се изравнява с тази на деветдесетте години - но това не означава, че той ще свърши.

Изследователите смятат, че е малко вероятно човек да живее повече от 115 години, но установяват, че жените имат малко по-дълга продължителност на живота от мъжете. Докато максималната продължителност на живота на жените е 115,7 години, мъжете достигат максимална възраст от 114,1 години.

Коментирайки констатациите, професор Джон Айнмал, един от тримата учени, провели изследването, заяви пред АФП: "Средно хората живеят по-дълго, но най-възрастните сред нас не са остарели през последните тридесет години. Тук със сигурност има някаква стена. Разбира се, средната продължителност на живота се е увеличила. Въпреки това самият максимален таван не се е променил".

Въпреки констатациите на изследователите Айнмал признава, че има случаи на хора, които нарушават нормата и живеят над тази предполагаема максимална продължителност на живота. Най-възрастният човек, потвърден някога от Рекордите на Гинес, е японец на име Джироемон Кимура, който доживял до 116 години.

В началото на миналата година френската монахиня сестра Андре почина на 118-годишна възраст. След нейната смърт Рекордите на Гинес обявиха родената в САЩ Мария Браниас Морера за най-възрастния жив човек в света на 115 години.

През 2019 г. Морера даде интервю, в което отдаде дълголетието си на "подреден живот, който е социално много приятен... добър живот, без излишества". Морера е родена в Сан Франциско, Калифорния, на 4 март 1907 г., а през 1914 г. се премества в Каталуня.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно ли е новата кола да идва с дефекти?