Бетонът отдавна е един от най-разпространените строителни материали и можете да го видите почти навсякъде. Напоследък обаче някои учени се опитват да намерят начини за създаване на бетон без цимент - и сега те предлагат доста солиден вариант.

Една от основните причини за желанието да се използва бетон без цимент е, че той може да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда, което традиционният бетон оказва върху планетата. Производството на цимент всъщност е един от най-значимите източници на емисии на парникови газове, така че намирането на начин за намаляване на този процес ще бъде от голяма полза за борбата с изменението на климата.

Видяхме, че се появяват и редица варианти за производство на бетон без цимент. Някои от тях включват използването на стоманена шлака и промишлени отпадъци за разработване на добавки с ниско съдържание на CO2, които могат да се смесват с други материали за изкопни работи, за да се създаде материал, подобен на бетон. А сега компания, наречена C-Crete Technologies, стана една от първите, които използват бетон без цимент в проекти за търговски сгради.

Досега изглежда, че проектът върви добре, като в основите на сградата са излети над 60 тона бетон, който не използва цимент. От C-Crete твърдят, че бетонът е с отлична течливост и е успял да постигне над 2.2 тона на квадратен сантиметър якост на натоварване.

Намирането на начини за внедряване на подобен бетон без цимент в строителните проекти ще доведе до пълна революция в индустрията, като същевременно ще ни помогне да забавим темповете, с които емисиите на парникови газове увеличават глобалните температури. И тъй като новият бетон отговаря на същите индустриални стандарти като циментовия, той не би трябвало да представлява никаква опасност за сградите, в които се използва.

За съжаление малко други компании, които експериментират с този нов вид бетон, са готови да го развият до нивото на C-Crete. Надяваме се, че в бъдеще ще видим повече такива, но засега поне можем да сме спокойни, че поне една компания наистина работи в тази насока.

Снимка: Unsplash

Виж още: Елитно английско училище накара своите ученици да ползват скромни Nokia телефони