Целият сложен аеробен живот на Земята, какъвто го познаваме, в крайна сметка ще умре, тъй като нивата на кислород в атмосферата на нашата планета постепенно намаляват.

За щастие това няма да се случи поне до около милиард години, според международен екип от изследователи. Но в крайна сметка, както съобщава New Scientist, атмосферата на Земята ще се върне към значително по-ниските нива на кислород от ранната си история – и това ще бъде лоша новина за всички оцелели обитатели, включително потомците на днешните хора.

Екипът, съставен от учени по околната среда от университета Тохо в Япония и Технологичния институт на Джорджия, Атланта, казва, че след около 1.08 милиарда години нивата на кислород в атмосферата ще паднат под един процент.

Изследването е част от Nexus за Exoplanet System Science на НАСА: инициатива за изследване на обитаемостта на екзопланети. Въпреки че изследването рисува ужасна картина за живота на Земята, резултатите могат да имат по-големи последици за това как определяме обитаемата планета - или поне дали една планета някога е била способна да съдържа живот.

„Спадът на кислорода е много, много екстремен – говорим за около милион пъти по-малко кислород, отколкото има днес“, казва изследователят на Georgia Tech Кристофър Райнхард пред New Scientist. Този процес може да се случи в рамките на само 10 000 години: миг във времето, като се има предвид възрастта на нашата планета от приблизително 4.5 милиарда години.

Тъй като Слънцето става все по-горещо, това ще накара повече въглероден диоксид да абсорбира топлината в атмосферата. В крайна сметка тези нива на CO2 ще станат достатъчно ниски, че растенията вече няма да могат да разчитат на фотосинтеза, което ще доведе до масово изчезване.

Този спад "най-вероятно ще бъде предизвикан преди началото на появата на парникови условия в климатичната система на Земята и преди обширната загуба на повърхностна вода от атмосферата", пише екипът в статия, публикувана в списание Nature Geoscience.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка