Точно когато Google стартира публичен достъп до своя разговорен изкуствен интелект Bard, Microsoft обяви новия си Bing Image Creator - задвижван от изкуствен интелект инструмент, който може да превръща думите ви в изображения.

Създаването на текст в изображения не е нова концепция. В момента в интернет са налични множество AI генератори на изображения. Въпреки това Bing едва сега получава тази функция благодарение на инвестицията на Microsoft в OpenAI, създател на ChatGPT. Фирмата за изкуствен интелект е известна и със собствената си невронна мрежа, наречена DALL.E, която генерира изображения от текстови подсказки. Microsoft твърди, че нейната версия се захранва от усъвършенствана версия на модела DALL.E.

Bing Image Creator работи по същия начин като DALL.E. Въвеждате описанието на изображението, което искате изкуственият интелект да създаде, и за няколко секунди той ви дава четири възможности.

"Като въведете описание на изображението, предоставите допълнителен контекст, например местоположение или дейност, и изберете художествен стил, Image Creator ще генерира изображение от собственото ви въображение", е инструкцията на Microsoft.

Въпреки това има някои ограничения за Bing Image Creator. Например той не може да генерира изображения, базирани на известни личности или други публични фигури и организации. Тогава на екрана ще се появи следното предупреждение за съдържание:

"Това искане е блокирано. Нашата система маркира това искане, защото може да противоречи на нашата политика за съдържание. Повече нарушения на правилата могат да доведат до автоматично спиране на достъпа ви".

"За да ограничим потенциалната злоупотреба с Image Creator, работим заедно с нашия партньор OpenAI, който разработи DALL.E, за да предоставим преживяване, което насърчава отговорното използване на Image Creator. Уверихме се, че предпазните мерки на OpenAI, както и допълнителните защити, са включени в Image Creator", обяснява Microsoft.

Ако искате да изпробвате новия Bing Image Creator, можете да влезете на bing.com/create от всеки браузър. Освен това, ако сте се записали в новия предварителен преглед на Bing, създателят на изображения на Bing ще бъде напълно интегриран с Bing Chat в творчески режим. Microsoft го интегрира и в браузъра Edge. Можете просто да щракнете върху иконата Bing Image Creator в страничната лента на браузъра, за да започнете да генерирате изображения с изкуствен интелект.

Засега услугата поддържа само английски език, но Microsoft твърди, че с течение на времето ще добави поддръжка за повече езици.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft уволни екипа, отговарящ за етиката на AI