Мигел Кларо е професионален фотограф, автор и комуникатор в областта на науката, живеещ в Лисабон, Португалия, който създава впечатляващи снимки на нощното небе. Като фотопосланик на Европейската южна обсерватория и член на организацията "Светът през нощта" и официален астрофотограф на резервата "Тъмно небе Алкева" той специализира в астрономически "небесни пейзажи", които свързват Земята и нощното небе.

Снимката разкрива слънчевата хромосфера, заснета в един специален ден, влязъл в историята тук, на Земята, когато най-силната геомагнитна буря за последните 20 години предизвика широко разпространено полярно сияние, известно още като северно сияние, почти по целия свят.

Тази снимка е заснета на 10 май 2024 г. от територията на Dark Sky Alqueva в Португалия. Изображението с по-висока разделителна способност и поредицата от времеви интервали показват хромосферата в движение, включваща не само гигантска протуберанс на слънчевия лимб, но и гигантското слънчево петно AR3664, което е било изключително активно и е предизвикало няколко изригвания и изхвърляне на коронарна маса в същия ден.

"Видеоклипът показва едно от тези малки изригвания само няколко часа преди мощната геомагнитна буря, която предизвика полярни сияния по целия свят, включително северно в моето местоположение в Dark Sky Alqueva, Португалия, на 38º географска ширина", разказва фотографът.

"Шоуто на полярното сияние беше наистина впечатляващо и дори с невъоръжено око видях бързо движещи се вертикални ленти, които започнаха около 23:15 ч. местно време и продължиха до късно през нощта и около 4:15 ч. на следващата сутрин."

"Това беше един незабравим ден. Никога не бих могъл да си представя, че сутринта на 10 май ще заснема на живо от терасата си изображения на слънчевото петно AR3664, където заредените частици на слънчевия вятър се освобождават към Земята."

В резултат на възбудените атоми в горните слоеве на земната атмосфера над нашата обсерватория и чудесното езеро в района на тъмното небе Алкева в Португалия се появява цветно северно сияние. Крайният резултат е слънчев филм с висока резолюция 4К, включващ около 2 часа снимки и 349 изображения.

"Чувствах се голям късметлия, че съм част от този исторически момент", категоричен е Кларо.

За да видите повече от работата на Мигел Кларо, посетете неговия уебсайт или следвайте историите му в Instagram на адрес www.instagram.com/miguel_claro.

Снимка: Unsplash/Miguel Claro

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви