Роботите са постоянно присъствие в производствените цехове от толкова дълго време, че вече никой не се интересува как са се появили там. Но всички роботи, които се използват в момента, са обикновени механични ръце или други безформени парчета хардуер. Все пак ще дойде време - вероятно по-скоро, отколкото си мислите, - когато хуманоидните роботи с крака, ръце и глава ще присъстват на поточните линии точно толкова, колкото и механичните заварчици.

Понастоящем няколко компании работят върху хуманоидни роботи. Най-новите примери за такива машини са Atlas, Phoenix и Apollo. Atlas е може би най-известното име от тях. Той е съставен от производителя на популярното куче робот на пазара, Boston Dynamics, и едва през април получи нова версия, която го доближава до човешката форма повече, отколкото някога е бил.

Подкрепена от южнокорейския автомобилен производител Hyundai, Boston Dynamics планира да предложи новия Atlas като решение за индустриалните нужди на своите клиенти, каквито и да са те.

Phoenix е дело на канадски стартъп, наречен Sanctuary Cognitive Systems Corporation (Sanctuary AI). Шестият вариант на робота (да, толкова много са от създаването на компанията през 2018 г.) беше представен през май.

Той е хуманоидна машина, задвижвана от изкуствен интелект, наречен Carbon, който му дава памет и няколко сетива - зрение, слух и допир. Предишни превъплъщения на тази машина вече са изпробвани в заводски условия от Canadian Tire Corporation (CTC), тъй като роботът е предназначен да "увеличи човешката работна сила и да я направи по-безопасна".

Не на последно място, през март научихме, че германският производител на автомобили Mercedes-Benz планира да започне изпитания на хуманоиден робот, наречен Apollo. Изработен от компания, наречена Apptronik (създадена през 2016 г.), той вероятно ще бъде използван в логистиката и доставката на монтажни комплекти.

Докато видим как Apollo служи за нуждите на Mercedes, германският конкурент на компанията, BMW, вече изпробва хуманоиден робот в още по-значима роля - да участва в реалното сглобяване на автомобил.

Постижението е регистрирано в завода на BMW в Спартанбург, Южна Каролина, и включва машина, наречена Figure 02. Това е хуманоиден робот, произвеждан от калифорнийска компания, която е само на две години и чиято заявена цел е "разработване на хуманоиди с общо предназначение, които оказват положително въздействие върху човечеството и създават по-добър живот за бъдещите поколения".

Figure 02 е най-новото въплъщение на основния продукт на компанията. Тя има два крака, две ръце, торс и глава и изглежда просто забележително - не приемайте това за чиста монета, просто вижте видеото, приложено под този текст.

Нещото е с височината на средностатистически човек - 167 см, и тежи 70 кг. Задвижва се от неразкрита електрическа система, която му осигурява автономия от около пет часа и максимална скорост на ходене от 4.3 км/ч.

Версията на робота, тествана от BMW, е снабдена с гласова комуникация, камери, микрофони и сензори. Най-важното е, че той е оборудван с ръце в човешки мащаб с 16 степени на свобода на всяка ръка. Figure 02 може да изпълнява самостоятелно задачи, подобни на човешките, с две ръце, дори ако те са динамични по характер и изискват сложно захващане и координация между двете ръце. Например той може да поставя сложни части с точност, измервана в милиметри.

Роботът е достатъчно мощен, за да вдига до 20 кг (това е сила, еквивалентна на човешката), но по-важното е, че е достатъчно сръчен, за да изпълнява доста сложни производствени задачи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск намекна, че можем да очакваме Optimus 2.0