След човешки крак, в космоса може да стъпи и робот.

Японската космическа агенция JAXA представи проекта Avatar X в началото на месеца, разкривайки плановете си за изпращане в космоса на хуманоидни машини, контролирани в реално време от човешки оператори. Сега японската компания за роботика и автоматизация Meltin анонсира, че обединява усилията си с JAXA и ANA (най-голямата японска компания за самолетни превози), за да започне цялостното развитие на своята технология MELTANT-α, която да подкрепи инициативата.

Роботът MELTANT-α е проектиран с ръце, които са също толкова силни и бързи, колкото човешките, а и на външен вид приличат на такива. Това е идеалният кандидат за проект, който възнамерява да използва от разстояние хуманоидни машини за провеждане на експерименти, ремонт на космически станции и дори за изграждане на населени места в негостоприемна среда.

Както повечето хора знаят, мисиите с екипаж са изключително скъпи и все още невъзможни при определени сценарии. И тъй като до момента човешката раса не е изпратила свой представител на Марс, на този етап може би е по-мъдро и безопасно за космическите агенции и компаниите да използват роботи за изграждане на бази, където могат да живеят учените или първите заселници.

Партньорите по проекта Avatar X планират в рамките на 2019 г. да изградят тестово съоръжение в Япония, като се надяват да изпратят технологиите, които разработват, за тестове в ниска орбита до 2020 г.