NASA стартира нов уебсайт, предназначен за прогнозата за времето от Марс. Метеоролозите може да се забавляват на данните, но за всички останали той е просто ежедневно напомняне, че на Червената планета времето е адски студено.

Уебсайтът споделя дневен метеорологичен доклад с температура, атмосферно налягане и скорост на вятъра, събрани от InSight Lander, космическия кораб на NASA, който в момента е разположен близо до екватора на Червената планета.

За обикновения човек вероятно най-шокиращият аспект на ежедневния метеорологичен доклад е, че температурата редовно пада под -10 градуса и достига до -90 градуса. Може също така да забележите, че е доста ветровито - най-новата скорост на вятъра е регистрирана при 50 км/ч. А атмосферното налягане, обикновено около 700 паскала, е значително по-ниско от земното, където средното атмосферно налягане на морското равнище е повече от 100 000 паскала. Но NASA не се интересува толкова от времето, колкото от използването на тези показания, за да получи по-добро усещане за сеизмичната активност на Марс.

Специален сензор на InSight, наречен Auxiliary Payload Subsystem (APSS), се използва, за да засече източници на шумове, които могат да повлияят на сеизмометъра на сондата. APSS включва магнитометър - първия, поставян на повърхността на друга планета, - който улавя промени в местното магнитно поле. Задачата е трудна, защото екстремните температури, силните ветрове и ниското атмосферно налягане могат да скрият точните данни при земетресение.

Това, което NASA наистина иска да знае, е дали има сеизмична активност, която може да ни каже повече за това, как се е формирала Земята.

Тагове: