NASA използва руския кораб "Союз" за пътувания до Международната космическа станция от 2011 г. насам, но тя работи, за да промени това с програмата си за комерсиални екипажи. Въпреки напредъка, през 2018 година панел за безопасността на агенцията публикува доклад, в който се посочват закъсненията в програмата. Той излезе с предупреждение, че NASA се нуждае от план за извънредни ситуации, за да се избегнат смущения в операциите на МКС. Решението отново е руският кораб "Союз".

NASA има за цел да премахне зависимостта си от "Союз" с програмата за търговски екипажи. И Boeing, и SpaceX работят като изпълнители по програмата, но многократните забавяния поставят NASA в трудно положение.

В доклад, публикуван през лятото на 2018 година, консултативният съвет предупреди, че NASA трябва да работи, за да гарантира, че достъпът до МКС ще се запази дори и в условията на допълнителни закъснения.

Понастоящем космическата агенция е договорена да използва корабите на "Союз" до юли 2019 г., но това ще се промени скоро. Космическата агенция публикува поръчка, в която се посочва, че ще закупи допълнителни места на борда на "Союз" през 2019 г. и до 2020 г., за да се увери, че има непрекъснат достъп до Международната космическа станция.

Договорът ще обхваща две седалки на борда, една за използване през предстоящата есен и друга за използване през пролетта на 2020 г. NASA посочва неуспехите в миналото и очакваните бъдещи забавяния с търговските екипажи като причина за решението си.

NASA описва договорените места като „резерва“, която ще осигури на космическата агенция гъвкавост по отношение на нейната мисия. Чрез закупуване на тези места NASA твърди, че няма да се налага да поставя „ненужно напрежение върху графика” на доставчиците на американски частни компании, като същевременно гарантира, че собствените транспортни нужди на космическата агенция ще бъдат покрити.

Ако тези места не бъдат закупени, NASA предупреждава, че присъствието на американски космонавти на МКС ще приключи през декември тази година. С този договор, ако се приеме, че той действително е финализиран, на NASA ще бъде гарантирано присъствие на МКС до септември 2020 г.

Впечатляващи снимки със смартфон? По-лесно е, отколкото предполагате (част 1)