NASA се готви да се сбогува с марсохода Opportunity. Днес американското космическо управление ще направи последен опит да възстанови връзката с апарата, която изчезна преди осем месеца. Американското космическо управление изгуби контакт с Opportunity на 10 юни миналата година.

Марсоходът стана жертва на една от най-интензивните и продължителни марсиански прашни бури от десетилетия, която му попречи да зареди слънчевите си батерии. От тогава NASA направи многобройни опити да „събуди“ роувъра, но без резултат.

„Обявявам мисията Opportunity за приключена“, заяви ученият от NASA Томас Зарбъчън на пресконференция в Пасадина, щата Калифорния. „Това е повод за празник“, каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, като изтъкна продължителността на мисията и нейния принос за получаване на знания за историята на Червената планета.

За времето, прекарано на Червената планета, марсоходът измина рекордните 45 километра.

Той постави и рекорд по издръжливост, функционирайки години наред, при положение че беше програмиран за 90 дни. Братът близнак на Opportunity - Spirit, беше провъзгласен за „покойник” през 2011 година, 12 месеца след като заседна в пясъка и връзката с него прекъсна.

Тагове: