Въпреки че често мислим за най-лошите сценарии, когато става дума за злонамерен софтуер – откраднати самоличности, източени банкови сметки или изтичане на лична информация, – амбициите на лошите играчи невинаги са толкова големи. Понякога всичко, което едно злонамерено приложение иска да направи, е да спечели няколко долара на своя създател. Разбира се, това не ги прави по-добри и сега в магазина на Google Play беше открит нов набор от приложения за Android, които крият троянски коне.

Екипът за мобилни изследвания на McAfee наскоро идентифицира 16 приложения с троянски коне в Google Play. Потребителите на Android са изтеглили заразените приложения повече от 20 милиона пъти, преди Google да ги премахне от магазина. За съжаление това, че вече не можете да изтеглите приложенията, не означава, че те не са на вашия телефон или таблет.

Изследователите на McAfee обясняват, че зловреден код се крие в редица популярни помощни приложения като фенерчета, диспечери на задачи и QR четци.

Веднъж инсталиран, злонамереният софтуер започва да преглежда уебсайтове във фонов режим, без знанието на потребителя, за да генерира фалшиви прегледи и кликвания. Така той не само пълни джобовете на измамници с измами от реклами, но и въздействието върху вашето устройство може да бъде значително.

Докато телефонът ви разглежда уебсайтове във фонов режим, животът на батерията ви пада стремително надолу. Ако имате някакви странни приложения на телефона си и смартфонът ви не е както преди, може би вече знаете защо.

Излишно е да казваме, че трябва да изтриете всички приложения, които използват телефона ви като платформа за кликвания. Ето пълния списък с приложения за Android с троянски коне, открити от изследователите на McAfee:

High-Speed Camera (com.hantor.CozyCamera)
Smart Task Manager (com.james.SmartTaskManager)
Flashlight+ (kr.caramel.flash_plus)
달력메모장 (com.smh.memocalendar)
K-Dictionary (com.joysoft.wordBook)
BusanBus (com.kmshack.BusanBus)
Flashlight+ (com.candlencom.candleprotest)
Quick Note (com.movinapp.quicknote)
Currency Converter (com.smartwho.SmartCurrencyConverter)
Joycode (com.joysoft.barcode)
EzDica (com.joysoft.ezdica)
Instagram Profile Downloader (com.schedulezero.instapp)
Ez Notes (com.meek.tingboard)
손전등 (com.candlencom.flashlite)
계산기 (com.doubleline.calcul)
Flashlight+ (com.dev.imagevault)

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази настройка в камерата на iPhone ще промени фото изживяването за мнозина