Всички знаем, че Apple има собствена политика по отношение задържането на потребителите в своята екосистема - дори ако това е от полза само за компанията. Снимките не са изключение: колко пъти сте споделяли снимка с член на вашето семейство, приятел или колега, който обаче е получил пикселирано изображение, защото просто синхронизацията между Android и Apple не е на ниво? Или още по-лошо - те дори не могат да отворят файла с изображението.

Причината за това всъщност е много проста: HEIF (известен също като High-Efficiency Image Files) е почти мистериозен формат за изображение на Apple, който е оптимизиран за нейните патентовани продукти и нищо друго.

По подразбиране настройката на камерата на вашия iPhone или iPad има включена опция „Висока ефективност“. Това означава, че при семейни събирания и празници непременно ще възникнат проблеми със споделянето на изображения. За да ги предотвратите (и за да може баба да получи всичките си снимки и видеоклипове на спокойствие), ето как да промените зададения формат по подразбиране на вашия iPhone (или iPad) от HEIF на пълния JPEG.

Как да зададете формата на изображението по подразбиране на JPEG

1. Отворете настройките и превъртете надолу до раздел Camera.

2. Докоснете Formats в най-горната част на списъка с настройки на камерата. Ще видите синя отметка до формата за заснемане на камерата по подразбиране на вашето устройство. За повечето потребители ще бъде избрано High Efficiency. Ако случаят е такъв, докоснете вместо това опцията по-долу Most Compatible. Това ще промени изхода на картината на iPhone или iPad от HEIF на JPEG и видео изхода от HEVC на H.264.

Обърнете внимание, че 4K видео при 60 кадъра в секунда (fps), 1080p при 240 кадъра в секунда и HDR видео трябва да бъдат изобразени във формат High Efficiency. Вашето устройство ще го направи, независимо коя опция за формат сте задали.

Как автоматично да прехвърляте снимки в съвместим формат

1. Отворете вашите настройки за снимки

За да сте сигурни, че когато трябва да прехвърлите снимки и видеоклипове на вашия Mac или PC, те са оптимизирани и автоматично конвертирани в най-съвместимите типове файлове (JPEG/H.264), отидете в настройките на Photos.

2. Изберете Automatic под опцията Transfer to Mac or PC и потвърдете. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Потребителите на Android вече могат да реагират с емотикони на съобщения, изпратени от iPhone