Когато дебютира със собствени чипове в Мас, Apple показа, че успешно пренася това, което е научил от iPhone и iPad чиповете в архитектура за лаптопи и десктопи. Сега нова информация гласи, че Apple не възнамерява да намали темпото и планира още по-бързи второ и трето поколение чипове.

В момента М1, М1 Pro и M1 Mах се разработват по 5 nm процес. Предполага се, че Apple ще използва подобрена негова версия за второто поколение чипове през 2022 г. Това означава, че производителността в сравнение с първото поколение ще бъде само малко по-висока.

Големият скок обаче ще дойде през 2023 г., когато Apple и партньорът TSMC планират да произведат 3 nm чипове за Мас. Те ще имат до 40 CPU ядра на чип, а трите версии на третото поколение чип носят кодовите имена Ibiza, Logos и Pаlmа.

Всичко това подсказва, че Apple ще продължи с лекота да изпреварва бъдещите процесори на Intel.

В същото време се очаква iPhone също да премине към 3 nm чипове през 2023 г., като по този начин запази преднината на Apple и при мобилните чипове. Очакваният догодина МасBook Air ще бъде първата машина на Apple с чип второ поколение, макар и не толкова мощен заради ограниченията на шасито.

Снимка: Apple

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии