През юни 2019 се очаква премиерата на първия 5G смартфон в света. Производителят е Huawei, а въвеждането на 5G стандарта поставя нови технологични предизвикателства пред създателите на мобилни устройства. Тъй като 5G позволява близо 10 пъти по-високи максимални скорости на трансфер на данни спрямо 4G, това неминуемо води до необходимост от повече изчислителна мощ.

В тази връзка директорът на Huawei Ерик Ху предвижда 5G чиповете да са повече от пет пъти по-бързи спрямо 4G процесорите, което означава повишена консумация на енергия (приблизително 2.5 пъти повече) и засилено топлоотделяне като резултат. Всичко това предполага въвеждането на нови методи за охлаждане, тъй като настоящите технологии в масова употреба при смартфоните — графитени пластове и медни тръбички — не са в състояние да посрещнат предизвикателството.

DigiTimes съобщи, че Huawei е избрала тайванската фирма Auras Technology като единствен доставчик на охлаждащи модули за предстоящия 5G смартфон. По сведения на запознати с технологията Huawei ще използва разсейващи топлината 0.4-милиметрови медни пластове, производство на въпросните Auras. В момента медните пластове са в масова употреба само при високия клас тънки и леки лаптопи, тъй като цената им е много висока спрямо тази на конвенционалните методи. От това автоматично следва, че 5G смартфоните ще бъдат осезаемо по-скъпи от настоящите 4G модели.

Източници от индустрията твърдят, че Auras вече е започнала тестово производство на медни пластове и възнамерява да премине към масовизирането им през септември. Според директора на компанията навлизането на 5G стандарта ще породи вълна от нови и по-ефикасни методи за охлаждане сред производителите на смартфони, както и изнамирането на нови енергоспестяващи решения.

Що се отнася до Huawei, компанията, която държи третото място на глобалния пазар на смартфони, ще разчита именно на 5G модела си, за да надмине Samsung и да се изкачи до бленуваното от нея второ място през идните 2 години. Амбициите на китайския гигант следва да бъдат реализирани с производството на минимум 300 000 бройки от новия 5G модел месечно.

Тагове: