Ако търсите видеоклипове в YouTube, обърнете внимание на видеоклипове в стил "урок" (tutorial). Киберпрестъпниците ги използват, за да подмамят зрителите да изтеглят зловреден софтуер.

По-конкретно, трябва да внимавате за видеоклипове, които твърдят, че ви учат как да изтеглите кракнати версии на платен софтуер като Photoshop, Premiere Pro, AutoCAD и други лицензирани продукти. Според фирмата за киберсигурност CloudSEK, занимаваща се с изкуствен интелект, тази най-нова форма на социално инженерство - злонамерен опит да се манипулира някой да извърши дадено действие - е отбелязала 200-300% увеличение на месечна база.

Във въпросните видеоклипове в YouTube се използва запис на екрана или аудио промоция, описваща стъпките за изтегляне и инсталиране на кракнат софтуер. И за да му придадат допълнителна легитимност, участниците в заплахите използват платформи като Synthesia и D-ID, за да създават аватари, генерирани от изкуствен интелект, които имат лице, което хората биха почувствали познато и заслужаващо доверие.

Тези видеоклипове изглежда съдържат връзки към зловреден софтуер за извличане на информация като Vidar, RedLine и Raccoon, разположени в описанието. Така че, ако случайно щракнете върху връзката в описанието, може да се окажете в ситуация, в която сте изтеглили зловреден софтуер, целящ да открадне вашите пароли, информация за кредитни карти, номера на банкови сметки и други поверителни данни.

Освен това ще трябва да бъдете внимателни като цяло, тъй като тези киберпрестъпници намират начини да превземат и популярни канали в YouTube. За да достигнат до възможно най-много хора, тези хакери се насочват към канали със 100 000 или повече абонати, за да качват своите видеоклипове. Макар че каченият видеоклип обикновено се сваля и първоначалните собственици възстановяват достъпа до канала си в рамките на няколко часа, това все пак е достатъчно време някой да кликне върху връзката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиарди Gmail и Outlook потребители трябва да внимават за тази измама