Потребителите често не обръщат достатъчно внимание, че зад TikTok стои всъщност компанията ByteDance. Както е известно, в глобален мащаб се провеждат доста дискусии на високо ниво за статута на популярната социална мрежа и инвеститорите подхождат с особено внимание към нея. Наскоро ByteDance беше оценена от на около 220 милиарда долара - значително по-малко от 300 милиарда долара, които собственикът на TikTok определи по време на неотдавнашна програма за обратно изкупуване на акции. 
Интерес обаче има - през последните месеци 42XFund, зад който стои компанията за AI G42, придоби дял от над 100 милиона долара от съществуващи инвеститори. По-интересното е, че G42 е контролирана от член на кралското семейство на Обединените арабски емирства - шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян. Според запознати със сделката скоро след това друг фонд придоби нов дял от ByteDance на стойност 225 млрд. долара, като слухът остава непотвърден поради статута на непублична информация.

 
Портфолиото на G42 е разнообразно - от облачни изчисления до автономни автомобили. Миналата година G42 създаде 42XFund на стойност 10 млрд. долара, който има допълнителни финансови спонсори, за да инвестира в технологични компании на развиващите се пазари. Неотдавна тя нае Джейсън Ху, бивш ръководител на инвестициите в китайската компания JD.com Inc., за да разшири влиянието си в Азия. 
Променливата цена на китайската компания отразява несигурността, която се настани, след като Вашингтон даде знак, че може да е готов да забрани вирусния видео феномен TikTok, когoто законодателите обвиниха, че представлява заплаха за националната сигурност. Ръководството на TikTok обсъжда възможността да се отдели от китайската си компания майка, за да се справи с тези опасения, въпреки че това е крайна мярка. 
От друга страна нарастващият ентусиазъм към изкуствения интелект след сензационното публично представяне на ChatGPT може да бъде от полза за ByteDance, която преди десетилетие за първи път разработи алгоритми за привличане на потребителите към видеоклипове и новини. 
Оценката на ByteDance в сделката с G42 все още не отразява потенциалните последици от имплозията на Silicon Valley Bank, която зашемети стартъпите от САЩ до Китай и породи опасения за по-широки системни рискове. Тя остава далеч от пика от около 460 млрд. долара през 2021 г., когато Tiger Global Management купи акции. 
По един или друг начин ByteDance е един от малкото китайски разработчици на приложения, които успяха да пробият в чужбина. В този клуб влизат и нови компании като доставчика на бърза мода Shein Group, AliExpress и приложението за изгодни покупки Temu на PDD Holdings Inc. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Търсене в стил ChatGPT вдига десетократно разходите на Google и Microsoft