Експерти по компютърна сигурност препоръчаха на японската компания Mitsubishi да изтегли най-малко 100 000 свои автомобила, след като бе открит експлойт, позволяващ на хакери да отключат колата и дори да източат цялата ѝ батерия, съобщава Trusted Reviews.

Експерти от Pen Test Partners са открили, че джипът Outlander има сериозна уязвимост, която може да се използва за неправомерен достъп до управлението на колата, заключването, фаровете и климатика.

"Забелязахме, че мобилното приложение се свързва по необичаен начин с джипа, и решихме да анализираме ситуацията", казват експертите и посочват, че проблемът е в сигурността на Wi-Fi връзката в колата, която Outlander използва вместо стандартен GSM модул.

Веднъж атакувана, уязвимостта позволява дори да изтощите напълно батерията на хибридния автомобил или пък да деактивирате алармената система. На всичкото отгоре самата компания първоначално не проявила интерес към решаването на проблема и обърнала внимание едва когато експлойтът станал публично достояние.

Виж още: Норвегия ще забрани продажбите на бензинови автомобили от 2025 г.

Тагове: