Amazon явно няма да се ограничат до това да са онлайн магазин за (почти) всичко. Въпреки че историята им познава няколко провала, напоследък решенията им спадат към категорията на добре обмислените и поетите рискове са премерени. Според нов слух Amazon желаят да разширят гамата си от предлагани продукти не с какво да е, а с хладилник. Проектът носи кодовото име Project Pulse.

 
Както може да се очаква, уредът трябва да проследява хранителните запаси и покупателни навици на потребителите, след което да изготвя списък с продукти и да го поръчва и доставя. Освен това хладилникът ще следи за изтичащи срокове на годност и ще предлага рецепти на база на наличните продукти. Ако нещо липсва, хладилникът би трябвало да го “набави” благодарение на своята свързаност с мрежата от магазини в рамките на Amazon Fresh и Whole Foods. 
Според източници, запознати с плановете на Amazon, по идеята за хладилника се работи от поне две години. Все още не се знае кога ще видим уреда на пазара, но изглежда по-вероятно Amazon да си партнира с утвърдени производители на подобен тип техника. 
Умните хладилници не са нова идея. Samsung и LG също предлагат уреди, които могат да идентифицират храна, да са свързани с дигитални асистенти като Bixby и дори да правят онлайн поръчки на хранителни стоки. 
Amazon вече предлага няколко умни джаджи, сред които са термостати и телевизори. Това поставя компанията в изключително добра позиция спрямо конкуренцията, защото всеки нов продукт ще ѝ позволява да допълва екосистемата, за която да се грижи гласовият асистент Amazon Echo (по-позната ни като Alexa).  

Снимки: Unsplash

Виж още: Amazon работи по собствен умен хладилник