Изглежда, че AMD е прегърнала идеята да направи игрите на мобилния компютър по-преносими, като в същото време предлага адекватно висококачествено изживяване. През април компанията потвърди, че е разработила чиповете Ryzen Z1 и Z1 Extreme, които ще се използват в предстоящото преносимо устройство за игри ASUS ROG Ally. Сега тя обяви Ryzen 7840U, който се прави за тънки и леки лаптопи, но със солидна интегрирана графика.

Новият чип ще има осем ядра и 16 нишки, с максимална тактова честота 5.1 GHz. Той ще включва интегриран графичен процесор Radeon 780M с 12 ядра и тактова честота до 2.7 GHz.

AMD показа диаграми, от които се вижда, че Ryzen 7840U побеждава чипа 2022 M2 на Apple по производителност на приложенията, както и диаграми, които показват, че същият чип побеждава Intel Core i7-1360P с графичен процесор Iris Xe както в приложенията, така и в игрите.

Това ще бъде само първият от серията процесори AMD Ryzen 7040U с вградени процесори Radeon 700M. The Verge съобщава, че тези нови процесори ще бъдат във вътрешността на лаптопи, произведени от производителя на преносими компютри с възможност за надграждане на рамката, заедно с лаптопи от Razer, Acer, Lenovo, HP и други. AMD също така започна да пуска нови стикери, за да направи мобилната си линия от серия 7000 по-малко объркваща.

Засега не разполагаме с никаква информация за честотата на кадрите в игрите или за живота на батерията на лаптоп с един от тези нови процесори. Определено обаче изглежда, че AMD става все по-агресивна в предлагането на по-висок клас чипове за преносими компютри.

Снимка: AMD

Виж още: AOKZOE A1 Pro е портативно гейм РС с невъзможно име и мощен чип от AMD