Голяма част от американците са скептично настроени към самоуправляващите се коли и признават, че не биха обмислили покупка на такъв автомобил, става ясно от ново проучване на AlixPartners. Тази скептичност се приписва на голям набор от фактори, включително страх от софтуерни бъгове и проблеми, притеснения дали системата ще разпознава нови обстановки и др. 

Американците изразяват притеснения и за чупене на хардуера, както и за възможността автономните коли да бъдат дистанционно хаквани. 

В проучването са взели участие 1500 шофьора. 84% от тях вярват, че автономните коли са податливи на софтуерни бъгове, докато 80% са по-притеснени от такива в хардуера. 79% пък изпитват съмнения дали колите ще могат да се справят с екстремни ситуации. 77% от респондентите се страхуват от софтуерни хакове, докато 75% мислят, че има възможност да им бъдат откраднати личните данни. 

70% от анкетираните смятат, че автономните коли не могат да преценят дали да се движат по-бързо или по-бавно, в зависимост от трафика. 

Интересното е, че 78% от потенциалните купувачи на тези коли вярват в софтуерните технологии, разработвани от Apple и Google. В същото време 79% от участниците в проучването смятат, че за хардуера трябва да се доверим на традиционните проиводители на коли. 

Изображение: Motor1