Генеративният изкуствен интелект е актуален технологичен термин през 2023 г., тъй като все повече компании възприемат подобрената способност на изкуствения интелект да създава текст, изображения и др. Вече видяхме как Google прилага тази технология по различни начини, а сега въвежда тапети с генеративен ИИ като част от Android 14.

Компанията потвърди, че серията Pixel 8 наистина ще бъде първото устройство, което ще получи тапети с генеративен ИИ. Тя обяснява, че тези тапети използват "модели за дифузия на текст към изображение, генерирани от ИИ", за да ви помогнат да създавате нови фонове.

Тапети с генеративен изкуствен интелект: как работи това?

Google казва, че потребителите могат да избират от няколко предварително зададени предложения за създаване на нови фонове. Видеоклип, показващ функцията, подсказва, че всъщност не можете да измислите 100% оригинално подробно предложение. Вместо това изглежда, че потребителите разполагат с кратък шаблон и могат да избират от няколко варианта за теми/обекти, цветове и материали.

Например Dreamscape подсказката по подразбиране е A spaceship made of metal in slate. Потребителите могат да променят spaceship, metal и slate на една от няколкото предварително зададени опции, но не могат да въвеждат свои собствени опции или да напишат по-дълга подкана. Така или иначе, на потребителите се представят няколко генерирани тапета, от които да избират.

Гигантът добави, че няма какво да сподели относно плановете за по-голямо персонализиране. Компанията също така потвърди, че тази функция използва обработка в облака, а не генеративен изкуствен интелект в устройството. Така че ще ви е необходима интернет връзка, за да генерирате тези фонове.

Това все пак е доста готин начин за бързо създаване на собствен фон, който се присъединява към опцията за тапет с емотикони на компанията, пусната по-рано тази година. Така се надяваме, че Google наистина работи по по-подробни опции за персонализиране на генеративните тапети с изкуствен интелект или по офлайн функционалност.

Генериращите тапети с изкуствен интелект ще се появят първо в серията Pixel 8, а компанията не е споделила график относно разширената наличност на устройствата. Надяваме се, че те ще се появят в бъдещите варианти на Pixel и евентуално ще се разпространят и в телефони с Android от други марки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Tensor G3 може да е изненадващо голям ъпгрейд за Pixel 8