От 2021 г. насам Google разчита на полумодифицирани процесори Tensor в своите телефони Pixel, които предлагат подобрено машинно обучение и интелигентна обработка на изображения. Компанията ще използва чипа Tensor G3 в серията Pixel 8, а спецификациите на процесора вече изтекоха.

Брандън Лий от This Is Tech Today публикува снимки, показващи очевиден Pixel 8 Pro, работещ с приложението Device Info HW. Това приложение изброява различни системни параметри и тук получаваме поглед към спецификациите на Tensor G3.

Приложението изброява Tensor G3 като притежаващ комплексен деветядрен процесор. Той се състои от едно голямо ядро Cortex-X3 с тактова честота 2.91 GHz, четири средни ядра Cortex-A715 с тактова честота 2.37 GHz и четири малки ядра Cortex-A510 с тактова честота 1.7 GHz. Освен тактовите честоти информацията е в съответствие с изтичане на подобна информация по-рано тази година.

Това трябва да доведе до значително подобрение на производителността на процесора в сравнение с предишните чипове Tensor. Всъщност само средните ядра са способни да осигурят производителност, съответстваща на тази на Cortex-X1, използвани като две големи ядра в предишните чипове Tensor.

В същото време Tensor G3 е посочен с графичен процесор Mali-G715. Това до голяма степен съответства на предишното ни твърдение, че Google използва частта Immortalis-G715 на Arm. Няма информация за броя на шейдърните ядра, използвани в този графичен процесор, но се надяваме, че той предлага прилична устойчива производителност.

Струва си да се отбележи, че Arm вече пусна на пазара по-нови процесорни ядра и графични процесори по-рано тази година. Очаква се Snapdragon 8 Gen 3, който ще бъде представен по-късно този месец, да използва тези най-нови процесорни ядра. Така че не е задължително Google да разполага с най-съвременните CPU и GPU части, но Tensor G3 все пак ще бъде най-модерният чипсет, пускан някога от производителя на Pixel, и на хартия ще бъде в съответствие със Snapdragon 8 Gen 2 и MediaTek Dimensity 9200.

Иначе на скрийншота е посочен и 4nm производствен процес, но не бихме разчитали на приложение да ни даде тази информация. Тези подробности обикновено не са включени в системните файлове на Android и същите тези приложения неправилно са посочили Tensor G2 като 4nm дизайн, а не като 5nm чип.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 15 Pro Max има четвъртия най-добър дисплей на смартфон според тестовете на DxOMark