Трудно е да се повярва, но мина един месец, откакто Google пусна първия Developer Preview на Android 14. Поради това има голяма вероятност повечето от хората, които четат тази статия, все още да не са имали възможност да изпробват Android 14. Въпреки факта, че Google все още работи по следващата голяма актуализация на операционната система, гигантът вече гледа напред и даде на наследника на Android 14 кодовото име Vanilla Ice Cream.

Ако сте следили историята на Android, то знаете, че операционната система обикновено се придружава от кодово име. Вероятно знаете също, че Google има склонност да дава на кодовите си имена десертна тематика. Например версия 1.5 беше известна като Cupcake (кексче), следващата актуализация се наричаше Donut (поничка), а версия 2.0 беше наречена Eclair (еклер).

За съжаление през последните години Google някак си омаловажи тези имена, като ги използва само за първоначалния им статут само за разработчици. В резултат на това може да не знаете, че Android 13 се нарича Tiramisu. Миналата година пък разбрахме, че Android 14 се нарича Upside Down Cake.

Сега Мишаал Рахман разкри в Twitter, че вътрешното кодово име на Android 15 е Vanilla Ice Cream. Това разкритие се случи малко по-рано от обичайното. За справка - научихме кодовото име на Android 14 през април 2022 г. Ако се чудите как е било открито това кодово име, изглежда, че то е било намерено в проекта Android Open Source Project (AOSP) като серия от промени в кода.

Снимка: Unsplash

Виж още: Gboard за Android ще превръща текст в изображения с AI 

 

Тагове: