Дори гигант като Google беше принуден да направи редица промени в Android в Индия след решение на комисията за надзора на конкуренцията в страната. Сега изглежда, че изтекла информация разкрива голяма промяна в лицензионните условия на Android на пазара там.

Надеждният източник и специалист по кодиране Куба Войчеховски твърди, че е получил достъп до документация на Google, която показва как телефоните с Android в Индия могат да се различават от глобалните устройства.

По-конкретно Войчеховски казва, че Индия ще получи версия на Google Mobile Services (GMS) с допълнителни приложения на Google. Това ще бъде част от т.нар. Индийско споразумение за разпространение на мобилни приложения (IMADA) между OEM производителите и Google, което се различава от обичайните условия на MADA на други пазари.

Войчеховски припомня, че стандартното споразумение изисква предварително инсталиране на 11 ключови приложения на Google, докато IMADA изисква само инсталирането на Google Play Store. Предполага се, че Google ще предложи „награда за всяко приложение“ на производителите на смартфони, които предварително инсталират някое от тези 11 приложения.

Индийското споразумение също така не изисква производителите на смартфони да включват лента за търсене на Google, папка с приложения на Google или икона на Play Store на главния екран. И накрая Войчеховски твърди, че IMADA ще последва практиката в Европа, като позволи на индийските потребители да изберат своята търсачка по подразбиране по време на процеса на настройка. Тази опция очевидно ще бъде в сила от второто тримесечие на 2023 г.

Не сте в Индия? Тогава изглежда, че стандартните споразумения все още ще бъдат в сила за вас, тъй като телефоните, които използват IMADA и следователно имат тези промени, ще бъдат налични само в Индия, поне докато не видим подобни промени и в други региони.

Снимка: Unsplash

Виж още: Патент на Apple ни приближава към iPhone 15 Pro без бутони