Предоставянето на AI продукти беше основният фокус на Google тази година, тъй като гигантът се бори със заплахите, породени от ChatGPT и Microsoft. Един от тези предстоящи продукти може да бъде Imagen интеграция на текст към изображение в Gboard.

При скорошно разглобяване на APK файл (Android Package Kit), извършено от 9to5Google, стана ясно, че най-новата бета-версия на популярната клавиатура Gboard – 12.7.05.507749191 – съдържа редове код, които споменават Imagen Keyboard. Според сайта тази функция Imagen ще се появи някъде в лентата с шорткъти или страницата, на същото място, където ще намерите клипборда и режима за работа с една ръка.

Важно е да се отбележи, че „дисекцията“ на APK файла се фокусира върху функции, които все още са във фаза на разработка. Поради това няма гаранция, че Google ще пусне споменатите функции в следващата актуализация.

Ако не сте запознати с Imagen, той е подобен на популярния генератор на текст към изображение DALL-E 2 – който е собственост на създателя на ChatGPT OpenAI. Той е в състояние да създава изображения въз основа на заявката, която изпращате до него. Въпреки това при паралелни сравнения повече хора предпочитат резултатите на Imagen пред тези на DALL-E според проучване на Google.

В допълнение според съобщенията Google има над 20 AI продукта в процес на разработка в момента. Това включва производител на тапети, който може да е ексклузивен за телефони Pixel, и инструмент, който обобщава видеоклипове чрез генериране на ново видео.

Не на последно място, гигантът има и директен конкурент на Google на ChatGPT – Bard, – който компанията разкри по-рано този месец. Въпреки това премиерата не премина съвсем гладко за брандирания от Google AI чатбот и в крайна сметка Bard беше хванат да прави грешка в първото си демо.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google Workspace се променя