През декември 2019 година разследване на Ню Йорк Таймс установи, че чат приложението, което набира популярност по цял свят, всъщност се използва за шпионаж от Обединените арабски емирства. Въпреки че ToTok първоначално беше премахнато от Apple и Google, по-късно Play Store версията беше възстановена. Сега обаче изглежда, че тя е премахната отново и може би завинаги.

Към днешна дата ToTok вече не излиза в търсачката на Play Store, нито можете да отворите неговата страница.

Изглежда, че между създателите на ToTok и службата за външно разузнаване на ОАЕ има неподозирана връзка и приложението всъщност е създадено, за да следи неговите потребители както в Емирствата, така и зад граница. ToTok е използвано от властите, за да следят „всеки разговор, движение, връзка, среща, звук и снимка“ от тези, които са го инсталирали. 

Описанието на ToTok рекламира приложението като удобен чат клиент с текстови, гласови и видео възможности. То е сваляно на територията на Европа, Азия, Африка и Северна Америка, като Android версията има над 10 милиона сваляния. В Близкия изток приложението е популярно, защото не е блокирано като другите по-известни услуги.

Виж още: Android 10 ужили Sony. Бъгове спират ъпдейта за Xperia XZ2 и XZ3