Android вече не е на върха при най-продаваните смартфон марки. Анализ на Gartner прогнозира, че Apple е изпреварил Samsung, за да станe най-прoдаваният смартфон производител през четвъртото тримесечие на 2020 г. с пазарен дял от 20.8 процента срещу 16.2 процента за своя конкурент. Това е значителен обрат на годишна база, тъй като същият период година по-рано Samsung e изпреварил с мъничко Apple за 17.3 процента пазарен дял.

Краят на миналата година е бил труден период за смартфон индустрията като цяло. Xiaomi се изкачи от 8 до 11.3 процента, а прогресът на Орро е даже още по-малък – от 7.5 до 8.9 процента. Като цяло смартфон пазарът се е свил с 5.4 процента поради продължаващата пандемия, която кара много потребители да намалят своите разходи.

Въпреки това периодът е много важен за Apple. Това е първият път, когато производителят оглави тримесечните пазарни прогнози на Gartner, откакто Apple пусна iPhone 7 през есента на 2016 г. Успехът е още по-значим, защото със силното последно тримесечие Apple успя да съкрати разликата със Samsung за цялата 2020 г., която е 18.8 срещу 14.8 процента. Успехът на Apple бе подпомогнат от това, че пандемията измести премиерата на iPhone 12 от септември за октомври, което доведе до скок в продажбите в края на годината, включително благодарение на това, че Apple предложи най-голямата iPhone селекция.    

Снимка: shutterstock

Виж още: Първият гъвкав смартфон на Xiaomi вече пътува в метрото

Тагове: