Още от миналата година се говори за евентуален самоуправляващ се електрически автомобил на Apple, но компанията закономерно мълчи по въпроса. Справка с актуални профили в професионалната социална мрежа LinkedIn обаче показва, че гигантът е наел множество инженери, които специализират в областта именно на електрическите коли. Сред тях е бившият високопоставен служител на Google Курт Аделбергер, който отговаряше за батериите и електрическото зареждане в интернет лидера, както и Нан Лу, който пък специализира в безжично електричество за автомобили. Не трябва да пропускаме и Ронан О'Брайън, който е експерт в областта на електрическите зарядни станции и преди това е работил в автомобилния лидер BMW.

Общият знаменател във всички тези случаи, разбира се, е електрическото зареждане и е очевидно, че Apple се опитва да разшири капацитета си в тази област. Сред водещите производители на зарядни станции за електрически коли са имена като General Electric, VersiCharge, AeroVironment, ChargePoint и Siemens и Apple може както да разчита на партньорство с тях, така и да потърси изграждането на собствен капацитет.

"Логично е да предположим, че Apple ще има кола, задвижвана изцяло от електричество и зарядната инфраструктура е от огромно значение", твърди анонимен източник, запознат с плановете на компанията, цитиран от Tech Radar.

Виж още: Google създава свой център за развитие на технологии за самостоятелно шофиране