Със сигурност евентуалният дебют на Apple в областта на автомобилостроенето би имал огромни последици, но притесняват ли се утвърдените играчи в този бизнес?

Поне една компания не вижда в лицето на Apple Car особена заплаха за своята роля.

Запитан дали идеята за Apple Car е притеснителна за автомобилния гигант, вицепрезидентът на Ford по развойната и инженерната дейност Кен Уошингтън отговаря:

"Не, не е, най-малкото защото не знаем какво точно правят те. И ако трябва да съм честен, не ни и интересува."

"Нашата стратегия е да разширяваме собствения си бизнес като автомобилен производител на базата на актуалните тенденции в технологиите и света като цяло."

По думите на Уошингтън в момента автомобилният бизнес е пазар на стойност 2.3 трилиона долара и Ford има 6-процентен дял в него. С други думи пазарът е достатъчно голям и за нови играчи.

"Uber, Apple, Google - всяка от тези компании не е наш традиционен конкурент, но за тях има достатъчно място. Разликата обаче е, че ние знаем как се правят коли и когато става въпрос за транспортния бизнес, колите все още са важна част от уравнението."

Последните слухове около плановете на Apple гласят, че нейното първо превозно средство ще се появи около 2019 г., но компанията очевидно не е коментирала тази тема.

Виж още: Тим Кук за Apple Car: "Това, че наемаме хора, не потвърждава нищо."

Тагове: