Патентен трол извоюва скъпа - и буквално, и преносно - победа над Apple, след като тексаски съд отсъди, че гигантът трябва да плати крупната сума от 500 милиона долара на компания, носеща съмнителното име VirnetX Holding Corp.

Създадена специално за да събира по-малко известни патенти и след това да съди други за нарушаването им в юрисдикции, благоприятни за подобен род дела.

Патентите са свързани с технология за сигурни комуникации през FaceTime, VPN on Demand и iMessage и съдебното дело за тях се точеше от доста време. Най-новият епизод в сагата обаче изглежда и заключителен, имайки предвид решението в полза на ищеца.

Въпреки това Apple може и да не плати веднага - делото вече се гледаше, когато патентното ведомство на САЩ прие решение, с което обяви патентите за невалидни, така че може би Апелативният съд ще разгледа отново въпроса.

Така VirnetX Holding Corp. все още не може да се похвали, че е изкопчила въпросната сума от Applе и ако гигантът от Купертино, щата Калифорния, успее да наклони везните в своя полза на най-висша инстанция, това пък може да създаде интересен прецедент за други подобни дела и тяхното гледане.