Повече от 3000 служители на технологичния гигант Google са подписали петиция срещу участието на компанията в AI програмата на Пентагона. В нея те се обръщат към изпълнителния директор на Google, Сундар Пичай, с молба да изтегли компанията от проекта, който използва изкуствен интелект за анализиране на видео и би могъл да подобри управлението на военни дронове. Освен това служителите настояват Пичай да създаде и наложи политика, която да предпази Google и дъщерните й компании от възможността да бъдат замесени в създаването на военни технологии. Това би включвало всичко от партньорство между Google и американските военни, до самото използване на технологии на Google, дори инженерните умове на компанията да нямат директно участие.

Пентагонът обяви проектът си, наречен Project Maven, миналия май, като приложение на машинно обучение от ново естество, което може да доведе до появата на “интелект, способен на действия” по-бързо. Вероятно това би подпомогнало автоматизирането на административните задачи на пентагона, но нека бъдем реалисти. Способностите на изкуствения интелект на Google да анализира видео ще бъде използвано основно за подобряване на идентификационните системи на Пентагона, за по-лесно засичане и разпознаване както на военни цели, така и на обикновени цивилни граждани.

Изпълнителният директор на Google - Сундар Пичай.

Петицията на служителите на Google твърди, че замесването на компанията с подобни технологии ще доведе до опетняване на имиджа на корпорацията. В текста на петицията, цитиран от New York Times, пише: “Хората вече се страхуват от появата на “зло” AI и Google вече има проблем със запазването на доверието на хората. Аргументът, че други фирми като Microsoft и Amazon също участват не прави това по-малко рисково за Google. Уникалната история на Google, мотото й “Не бъди зъл” и директния достъп до живота на милиарди потребители ни отличава от останалите”.

Google вече излезе с официално изявление по въпроса:

“Важна част от нашата култура е да имаме служители, които са активно ангажирани в работата, която вършим. Знаем, че има много отворени въпроси, свързани с използване на нови технологии, така че тези разговори - със служители и с външни експерти - са много важни и полезни.

Maven е добре известен на публиката проект на Департамента на отбраната на САЩ и Google работи по една част от него - специфично фокусирана за мирни цели и използваща софтуера за разпознаване на обекти с отворен код, който е достъпен за всеки потребител на Google Cloud. Моделите са базирани само на некласифицирани данни. Технологията е използвана да отбелязва изображения, които е нужно да преминат проверка от човек и целта й е да спасява животи и да спасява хората от много скучна работа.

Всяко използване на машинно обучение с военни цели съвсем естествено повдига валидни притеснения. Активно провеждаме обширни дискусии по тази важна тема в цялата компания и с външни експерти, докато продължаваме да развиваме политиките си около разработката и използването на нашите технологии за машинно обучение.”