Приложенията на Apple Maps and Weather сега показват Крим като руска територия, когато се гледа от вътрешността на страната. Според ВВС компанията е била подложена на натиск от Държавната Дума за това и първоначално е предложила Крим да бъде показан като "неопределена територия". По думите на Василий Пискарьов (председател на Комитета за сигурност и антикорупция в Думата) Apple най-накрая се е предала пред исканията на руските власти. За разлика от приложенията на Apple, Google Maps показва, че Крим не принадлежи нито на Украйна, нито на Русия.

Виж още: 8 важни ъпгрейда за есенния гардероб на всеки уважаващ себе си мъж

Русия принудително анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Страната беше изправена пред незабавен и тежък отзвук от международната общност, тъй като поглъщането противоречи на множество дългогодишни споразумения между двете държави. Г-8 спря членството на Русия и наложи санкции на страната като наказание. Оттогава Русия старателно представя Крим като своя територия.

Миналия месец Apple нагази в друга спорна тема, като скри емотикона на знамето на Тайван от потребители в Хонконг и Макао. Компанията като че ли се е съобразила с натиска на Китай да премахне всякакви символи на суверенитет, свързани с териториите, за които твърди, че притежава. Компанията също премахна хонконгското протестно приложение от App Store. Преди това Apple скри песни и изпълнители от Хонконг от услугата си за стрийминг на музика в отговор на продължаващите антикитайски протести в Хонконг. Компанията премахна и VPN приложенията от своята китайска версия на App Store, което затруднява потребителите на Apple да преминат покрай "Великата интернет стена" на Китай.

Това са много съмнителни ходове от страна на Apple. Компанията придава голяма стойност на Китай както благодарение на голямата си клиентска база, така и на нейната верига за доставки в страната, така че гигантът има ясен икономически стимул да успокои правителството в Пекин. Защо Apple би се поддала на руските изисквания, обаче е много по-малко ясно.

Виж още: Made in Russia: крави използват VR шлемове, за да дават повече мляко (СНИМКИ)

Тагове: