По-рано този месец Русия прие закон, даващ на Москва правото да цензурира интернет. Сега нов закон пък забранява продажбите на смартфони, компютри и умни телевизори, които не идват с предварително инсталиран руски софтуер.

Според вносителите на закона повечето такива приложения са западни и хората погрешно мислят, че няма местни алтернативи.

Устройства, произведени от други държави, все още могат да се внасят и продават в Русия, но заедно с фабричния софтуер на телефона ще трябва да се инсталира и руският. Законът ще помогне за насърчаване на конкуренцията в Русия, като даде на потребителите вътрешни алтернативи на западните приложения.

В момента най-популярни в Русия са смартфоните на Apple, Samsung и Huawei. Първите имат своя собствена операционна система, която е затворена, и устройствата им изключително трудно могат да бъдат пригодени към друга. Корейците и китайците имат повече гъвкавост, но освен ако руските разработчици не извадят от някъде родна версия на Android, по всяка вероятност просто ще се изтеглят от пазара.

Виж още: Cortana пое към залеза. Приложението спира за iOS и Android

Тагове: