Apple замрази плановете си да използва продукцията от един от най-големите китайски производители на чипове за памет, след като американски експортен контрол беше наложен на китайския технологичен сектор, съобщава Nikkei Asia.

Според доклада Apple възнамеряваше да закупи 128-слойни 3D NAND чипове с флаш памет от Yangtze Memory Technologies (YMTC) за използване в iPhone-и, продавани на китайския пазар още тази година, с възможност за евентуално придобиване на до 40% от чиповете, необходими за всички iPhone-и.

Apple вече беше завършила продължилия месеци процес за сертифициране на паметта, преди Вашингтон по-рано този месец да добави YMTC и 30 други китайски организации към „Непроверен“ списък с компании, които американските служители не са успели да инспектират. На американските компании е забранено да споделят какъвто и да е дизайн, технологии, документи или спецификации с компании от Непроверения списък без лиценз.

По-строгият контрол увеличи напрежението с Пекин, тъй като компании, които не могат да предоставят необходимата информация в рамките на 60 дни, могат да бъдат добавени към официалния черен списък на САЩ за контрол на износа. YMTC също се разследва от Министерството на търговията на САЩ за това дали е нарушила експортния контрол на Вашингтон.

Контролът върху износа на Китай, наложен от администрацията на Байдън, е опит да се забави технологичният и военен напредък на страната чрез прекъсване на доставките на Пекин от определени полупроводникови чипове, произведени навсякъде по света с американско оборудване. Apple и YMTC не отговориха на исканията на Nikkei за коментар.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сериозен проблем в iOS 16 оставя собствениците на iPhone уязвими 

 

Тагове: