Apple официално представи свой умен високоговорител, наречен HomePod. “Той ще преосмисли музиката в домовете ни, както iPod направи за музиката в движение", беше заявено смело от сцената на WWDC 2017.

Новият интелигентен високоговорител разполага с набор от седем говорителя, 4-инчов субуфер и e оборудван с чип Apple A8. HomePod разполага с "пространствено съзнание", което му позволява автоматично да настройва звука в стаята, в която се намира. Свързването с iPhone става точно както при AirPods - само приближавате двете устройства едно до друго и те автоматично се откриват и свързват. HomePod е съвместим с iPhone 5S и по-нови модели.

Можете да използвате два HomePod заедно в една стая за подобряване на звука или да изберете други съвместими високоговорители AirPlay 2. Разбира се, в първия вариант ще трябва да се разделите със сериозна сума, за която да получите стерео звучене. HomePod разполага и интегрирани сензорни бутони, а когато е активиран, отгоре се появява звуковата вълна на Siri.

Умният говорител е проектиран да работи като домашен помощник, така че можете да използвате Siri за неща като новини, времето, трафика, спорт (например за рекордите на Юсейн Болт), напомняния, таймери и др. Mожете да изпратите iMessages чрез HomePod или да контролирате HomeKit устройства. Apple подчертава, че сигурността на HomePod е висока и въпреки че устройството винаги ще слуша за командата Hey, Siri, информацията няма да бъде изпратена до сървърите на Apple - тя се криптира и изпраща до вашето устройство, използвайки анонимен Siri идентификатор.

HomePod ще струва 349 щатски долара, когато се появи на пазара през декември в САЩ, Великобритания и Австралия. Интересно начинание от страна на Apple, което влиза в директна конкуренция с Amazon Echo и Google Home. Разликата е, че и двете системи вече са налични и идват на много по-достъпна цена - под 190 долара. HomePod обаче има екосистемата на Apple зад гърба си, което е достатъчно за оформянето на сериозна битка на пазара на умните говорители.