Apple премахна приложението Onavo на Facebook от магазина за приложения App Store защото нарушава правилата за неприкосновеност. По-конкретно, компанията е предлагала приложението без да изяснява пред потребителите, че го притежава, и също така го е използвала за да събира данни относно това какви други приложения инсталират те.

Apple е приканила социалната мрежа самостоятелно да отстрани приложението от App Store, но тя не го е направила. В тази връзка, от Купертино наблегнаха на факта, че последната актуализация на правилата за неприкосновеност забранява на приложенията да събират данни за други приложения с цел анализ или реклама, и също така изисква ясно посочване на това каква потребителска информация се събира и за какво се използва.

Социалната мрежа настоява, че е била честна пред потребителите на Onavo и следва стриктно правилата на Apple. 

През юни компанията е казала на щатския конгрес, че не използва Onavo за събиране на данни с цел употреба за "продукти на Facebook" или с цел достъп до лична информация; но признава, че Onavo събира информация за това кои приложения са популярни сред потребителите и начините, по които те ги използват, за да подобрява продуктите си.

Това е нов удар по реномето на Facebook, която в последно време се стреми да изчисти името си чрез мерки като изтриване на стотици профили от Иран и Русия заради некоректно поведение, както и с премахването на приложението myPersonality, чиито разработчици вероятно са продавали потребителски данни на трети страни.

Facebook придобива Onavo през 2013г. Приложението позволява достъп до VPN с цел анонимно уеб браузване и даунлоуд на приложения.