Все още не можем да повярваме, че са изминали 21 години от представянето на iPod, но явно времето лети за всички. За Apple обаче тази годишнина е по-различна, защото компанията е взела решението да прекрати производството на iPod Touch, което означава, че всички разновидности на iPod официално остават в историята. Както и да го погледнем, това е едно революционно устройство, а е широко известен факт, че благодарение на същия екип от дизайнери през 2007 г. се появява и първият iPhone.

Съответно iPod заслужава да му отдадем необходимото внимание. През 2001 г. той беше представен по особено специален начин, а на поканата за събитието беше написано: „Подсказка: Това не е Mac“. Всъщност тогава циркулираха слухове, че от Apple ще обявят нов музикален плейър, но времената бяха много по-различни и тази информация предизвикваше наистина голяма еуфория. Разбира се, на сцената излиза самият Стив Джобс, а презентацията му е изпълнена с много фрази, които по-късно се превръщат в изключително популярни цитати. Сред тях е и „Музиката е част от живота на всеки човек. Музиката съществува завинаги. Винаги ще бъде наоколо“, а мотото на вечерта е „1000 песни в джоба ви“. През годините iPod става любимо устройство на много знаменитости и компании - Джон Майер, U2, Опра Уинфри и дори BMW, които преди години представиха първата развлекателна система за автомобили с вградена iPod система.

iPod не беше първият MP3 плейър на пазара, точно както iPhone не беше първият смартфон, но този уникален дизайн на Apple се оказва тласък на цифровата музика, необходима, за да направи много по-плавен прехода от разнообразните формати и споделянето на файлове към дигитализацията и стрийминг услугите. Признаваме, че го направи по изключително красив и елегантен начин, а Джобс наистина е бил прав, когато на онази презентация е споделил „С iPod слушането на музика никога повече няма да бъде същото“. Сбогом, iPod - за нас е чест, че беше част от епохата ни.

Снимки: Unsplash

Виж още: Вижте този ретро прототип на iPhone

Тагове: