Преди тринадесет години Apple представи третото поколение iPod touch. С до 64 GB памет, аналогът на iPhone нямаше нито камера, нито изискан процесор, но по някакъв начин неговият 3.5-инчов мултитъч екран завладя ново поколение потребители на Apple – включително и журналиста от 9to5mac Хосе Адорно. Сега, през 2022 г., все още можете да се възползвате от това устройство – и той ни показва как.

„От време на време решавам да включа моя 13-годишен iPod touch и всеки път става по-трудно. За да напиша тази история, трябваше да изчакам повече от час, докато реши да се включи правилно, но винаги си заслужава. Има носталгия в това да държите това 3.5-инчово устройство с гръб от окислена неръждаема стомана. Бутоните за сила на звука на моя iPod touch вече не работят, но бутонът Home и захранването все още са добре.“

„Когато плъзгам, за да го отключа, си спомням с носталгия за този жест. След това, когато най-накрая мога да видя началния екран, си спомням какво ме очарова в продуктите на Apple с техните приложения, завинаги останали на iOS 5.1.1.“

В период на стрийминг услуги и десетки абонаменти сякаш е лесно да забравим за важността на iTunes Store още в началото на миналото десетилетие. С iPod touch от трето поколение, разчитайки по-малко на връзка с Mac, сте само на едно докосване разстояние от следващия любим филм или албум.

„През 2022 г. все още мога да се възползвам от приложенията „Музика“ и „Видео“, като изтегля отново любимите си мелодии. Първите албуми на Vaccine и Haim, New на Пол Маккартни и други все още мирно съжителстват на флаш паметта. Навремето не го харесвах, но сега мисля, че наистина мога да го оценя“, пише Адорно.

„Мога също да гледам видеоклипове и филми с моя iPod touch. Знам, че високоговорителите му не са нещо особено и екранът може да стане много отразяващ, но все пак мога да се възползвам от около час време за слушанe.“

Вероятно не го и допускате, но не е ли забавно, че можете да свържете вашите AirPods Max 2020 с iPod touch от 2009? Старият iPod също разпознава нови джаджи като HomePods и Apple TV 4K, но по някаква причина той продължава да иска паролата дори при правилно въвеждане. Търпението е ключово. Вероятно функция, а не грешка.

Въпреки това има това носталгично усещане да използвате много скъпи безжични слушалки със стара технология. Или ако искате, може да се опитате да намерите старите си Apple EarPods и просто да използвате жака за слушалки, който всички някога използвахме.

„Трудно е да изтегляте приложения от App Store. Започнах да мисля за всички страхотни приложения, които имах преди, и за моя изненада успях да изтегля две стари версии от тях: Telegram и Candy Crush – въпреки че Telegram не ми позволява да добавя моя телефонен номер, а Candy Crush просто продължава да блокира.“

„Опитах също да изтегля Instagram, Tumblr, Fruit Ninja и Temple Run, но те изискват нова версия на iOS. За секунда приложението Apple TV започна да се изтегля, след което Apple каза, че изисква iOS 10.2. Кофти, да.“

Но все още има някои стандартни приложения, които може да използвате.

Уморихте ли се от Apple Maps на вашия лъскав iPhone 13 Pro Max? Просто вземете стария си iPod touch и отворете оригиналното картографско приложение. Въпреки че приложението е остаряло, Google Maps все още поддържа iPod touch на Apple и показа стъпките до избрана дестинация. Технологията не е ли невероятна? Освен Google Maps и iMessage обаче ентусиастът няма много късмет. Приложението Stock не работи. Същото важи и за YouTube и Weather. Приложението Find My изисква по-нова версия, въпреки че все още може да следите вашия iPod touch.

„Всъщност това е доста кокетно, защото успях да синхронизирам моя iPod с моя Apple ID и сега мога да го намеря с моя iPhone 13 Pro. Страхотно, а?“, следва шеговит коментар.

Тъй като приложението Safari е толкова старо, то не поддържа повечето от уебсайтовете. Разбира се, все още може да търсите в Google страници и някои изображения, но много модерни сайтове са недостъпни. Но както направи Стив Джобс преди 16 години, все още може да използвате Safari, за да четете новините в New York Times.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)

 

Тагове: