Изминаха почти 15 години от представянето на първия iPhone, като в онези години слуховете не се разпространяваха с такава скорост, а и компаниите много повече пазеха корпоративните си тайни. Но замисляли ли сте се някога какво би станало, ако голяма част от тогавашните прототипи бяха достигнали технологичния пазар? Точно такива мисли ни навява разкритият от Тони Фадел (чрез TechCrunch) дизайн. Да започнем с малко предистория: в ранните години Фадел отговаря за разработката на iPod. Към началото на 2007 г. Apple не разполагат с друго преносимо устройство освен хитовия плейър и докато проучва идеята за това, което ще видим по-късно като iPhone, се появяват няколко концепции, сред които е устройство, което разполага с иконичния Click Wheel, превръщаш се обаче в цифров блок за набиране на телефонни номера. Според Фадел прототипът е създаден от производител на трета страна в ранните етапи на разработката на iPod Phone. Благодарение на завъртане потребителите могат бързо да сменят долната част на iPod, за да го използват като телефон. Прототипът е разполагал с вградена камера, а цветовата гама е била доста сходна с официално избраната за първия iPhone.

Интересното е, че към днешна дата Фадел твърди, че Стив Джобс е насърчавал този дизайн: „[Джобс] имаше много ясни възгледи за нещата – докато те не бяха ясни“, казва Фадел. „Или стана много ясно, че няма да работят. Той настояваше много да накараме iPod Plus Phone да работи. Работихме седмици и седмици, за да разберем как да правим въвеждането на кликващото колело. Не можахме да го разработим и след като целият екип беше убеден, че не можем да го направим, той каза: „Продължавай да опитваш!“. В един момент всички казахме: „Не, няма да работи“. Интересно е как тогава екипът се е наложил и в крайна сметка концепцията е била променена.

В противен случай може би първият iPhone с голям сензорен екран, почти без физически бутони и операционна система, базирана на Mac OS X, нямаше да бъде онази стъпка, която промени пазара на смартфоните.

Снимки: Tony Fadell

Виж още: Уникален Apple-1 с почерка на Стив Джобс отива на търг

 

Тагове: