До пускането на очилата с добавена реалност на Apple остават поне четири години, съобщава Марк Гърман от Bloomberg.

В обширен доклад, в който подробно се описват някои от предизвикателствата, свързани с разработването на шлема за смесена реалност на Apple, Гурман обяснява, че отделният продукт на компанията под формата на очила за разширена реалност е затрупан от подобни проблеми. Първоначално главният изпълнителен директор Тим Кук и бившият шеф на дизайна Джони Айв искаха да създадат AR очила, преди техническите ограничения да сведат очакванията до сегашния форм-фактор на шлема тип "скиорски очила" с видео проход.

Apple очевидно осъзна още в началото на разработката на шлема, че дългосрочната цел за създаване на AR очила с достатъчна мощност е неосъществима. Инженерите са изчислили, че очилата ще трябва да осигуряват пълната производителност на iPhone само с една десета от консумацията на енергия, за да не се нагряват прекалено.

Майк Рокуел, бивш изпълнителен директор на Dolby, нает да ръководи разработването на експериментални устройства за носене на глава в Apple, описва шлема като поставяне на основите на бъдещо устройство с AR очила, което да осигури ресурси. Работата на Apple по устройството сега получава само ограничени ресурси.

Служител, работещ по проекта, заяви пред Bloomberg, че в екипа има постоянна шега, че компанията продължава да работи по "безнадеждното" устройство само за да поддържа Тим Кук щастлив. Въпреки че до 2019 г. не е постигнат значим напредък по очилата за разширена реалност, по-късно същата година на среща на всички служители Рокуел казва на над 100 служители, че Apple може да дебютира очилата само една година след представянето на първия шлем - срок, който сега изглежда невъзможен.

В крайна сметка Apple отложи всякаква сериозна разработка на самостоятелен продукт с очила за период от години, "като по този начин почти уби идеята". Сега се твърди, че компанията е на поне четири години от представянето на такъв продукт.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Ако никой не може да си позволи AR шлема на Apple, има ли значение колко добър е той?