С цялото си желание метавселената да бъде част от ежедневието ни, най-навярно вече сте се загубили в океана от информация за последните AR/VR новости. Бъдете спокойни, ние сме тук, за да ви информираме за последните. Този път разработката идва от добре известни източници: Станфордския университет и Nvidia. Тяхната цел е устройствата за виртуална реалност да изглеждат повече като ежедневни очила, вместо познатите големи, обгръщащи VR шлемове. Прототипът носи името Holographic Glasses и може да осигури „пълноцветно 3D холографско изображение, използвайки оптика, която е с дебелина само 2.5 милиметра“ и тежи 60 грама.

Изследователите сравняват прототипа с Meta Quest 2, който тежи 503 грама. Към момента дизайнът не разкрива особено много, а „палачинковите лещи“ на прототипа на теория позволяват неограничена резолюция и зрително поле до 200 градуса. На практика обаче нещата не са точно такива - към момента зрителното поле е ограничено до 22.8 градуса, а очилата ще трябва да могат много точно да измерват и проследяват зеницата на потребителя, което зависи от по-развит дизайн. Като цяло ще е необходимо по-голяма компания да инвестира в тази концепция, за да й вдъхне истински живот.   
Междувременно очакваме новите предложения на Meta, а защо не и на Apple? Може би някоя от идеите ще открие своята реализация по-рано от очакваното?  

Снимки: Nvidia/Stanford University/Unsplash

Виж още: Meta и Apple са в дълбок философски спор за метавселената

Тагове: