Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) са създали хуманоиден робот, наречен Pibot, който може да пилотира реактивен самолет - без да се налага да се правят големи промени в пилотската кабина.

Роботът с очи на буболечка, който е висок малко повече от метър и половина, може да държи управлението и да поддържа височина дори в най-тежки условия, съобщава Euronews. Външни камери гарантират, че роботът може да следи редица жизненоважни статистически данни в самолета.

Вместо да прелиства разпечатано ръководство, Pibot може просто да запомня документацията, използвайки - какво друго? - големи езикови модели.

Накратко, той е очарователен заместител на истинския пилот и според създателите си дори може да реагира на аварийни ситуации по-бързо от човешки пилот.

Вместо да конструират дистанционно управляван дрон, изследователите работят със съществуващите контролни уреди.

"Pibot е хуманоиден робот, който може да управлява самолет точно като човешки пилот, като манипулира всички единични контролни уреди в пилотската кабина, която е предназначена за хора", казва пред Euronews Дейвид Шим, доцент по електроинженерство в KAIST.

"Хората могат да управляват много самолети, но те имат тези навици, които са вградени в тях", добавя той. "Така че когато се опитват да се пренасочат към различни самолети, те трябва да преминат през друга квалификация."

За щастие, казват те, Pibot може да се адаптира към новата среда в пилотската кабина чрез просто натискане на един бутон.

"С пилотиращия робот, ако преподаваме индивидуална конфигурация на самолетите, можете да управлявате самолета, като просто кликнете върху типа на самолета", обяснява Шим.

Изследователите работят с чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT, за да разработят начини, по които роботът да поглъща и осмисля наръчниците за пилотиране. Сега те работят върху разработването на собствен LLM специално за Pibot.

Що се отнася до това къде би могъл да се използва, екипът предполага, че той може да бъде внедрен в екстремни среди, които не са подходящи за хора.

Тъй като е разработен по договор с южнокорейското министерство на отбраната, Шин очаква Pibot да бъде използван във военен контекст не по-рано от 2026 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Само за една година изкуственият интелект е създал повече изображения от 150 години фотография