Alibaba заяви в четвъртък, че отваря собствения си модел за изкуствен интелект за разработчици от трети страни, тъй като китайският лидер в електронната търговия се стреми да увеличи използването на своя продукт и да заеме водеща роля в областта на технологиите.

Този ход може да изправи Alibaba срещу американския технологичен гигант Meta, който направи подобен ход, и представлява потенциално предизвикателство за OpenAI, фирмата, която стои зад популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT.

През април Alibaba стартира своя голям езиков модел (LLM), наречен Tongyi Qianwen. LLM е модел на изкуствен интелект, обучен на огромни количества данни. Той също така е в основата на генеративните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT, които генерират подобни на човешки отговори на потребителски запитвания.

Tongyi Qianwen позволява генериране на съдържание с изкуствен интелект на английски и китайски език и има различни размери на модела, включително седем милиарда параметри. Параметрите на модела се отнасят до неговата мощност.

Alibaba ще предостави открит ресурс за модела със седем милиарда параметри, наречен Qwen-7B, заедно с версията, предназначена за приложения за разговори, наречена Qwen-7B-Chat. Това означава, че изследователите, академичните среди и компаниите в световен мащаб могат да използват модела, за да създават свои собствени генеративни приложения с изкуствен интелект, без да се налага да обучават собствени системи, което спестява време и разходи. За целта компаниите с повече от 100 милиона активни месечни потребители ще се нуждаят от безвъзмезден лиценз от Alibaba.

Макар че Alibaba може да не получи лицензионни такси от отворения източник на своята технология, разпространението ще помогне на компанията да получи повече потребители за своя модел на изкуствен интелект.

Това се случва в момент, в който най-голямата китайска компания за електронна търговия се стреми да стимулира своето подразделение за изчисления в облак чрез инвестиции в ИИ, насочвайки се към изчисленията в облак като критична бъдеща област за рентабилност и растеж.

По-рано тази година Meta предостави на изследователите своя модел на големия език Llama и работи с други технологични фирми, за да стимулира приемането му. Microsoft заяви миналия месец, че предоставя Llama 2 на Meta в своята услуга за изчисления в облак Azure.

Alibaba все още не е обявила такова партньорство, но ако нейният LLM се наложи на пазара, това може да се окаже привлекателно за доставчиците на облачни услуги да го предоставят на клиентите си. Предлагането на добър LLM за разработване на приложения с изкуствен интелект е потенциално конкурентно предимство за играчите в областта на изчислителните облаци.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат